• Wat 'moet' ik aan tijdens het Oranjebal
  • Wat 'moet' ik aan tijdens het Oranjebal
  • Wat 'moet' ik aan tijdens het Oranjebal

Wat 'moet' ik aan tijdens het Oranjebal

We hebben allemaal een voorstelling van kleding uit de jaren'20. De Charlestonjurkjes zijn het meest bekend, met hoedjes, boa's, en overige accesoires. Toch hoef je niet persé zo'n charlestonjurk of een smoking te hebben om naar het bal te komen.

Hieronder een korte toelichting over de kleding uit de jaren '20

In de jaren '20 was er net een einde gekomen aan de Eerste Wereldoorlog, wat zorgde voor een enorme stijging in welvaart. Mede hierdoor konden mensen zich eindelijk weer wat luxe veroorloven, wat zorgde voor een ware revolutie binnen de modewereld.

Vanaf de jaren '20 begonnen vrouwen zich uitdagender en vrouwelijker te kleden. Zo werden jurken en rokken een stuk hoger gedragen. Dit was een grote stap voorwaarts, ook al vielen de meeste jurkjes nog steeds over de knie.

klik op lees meer voor meer informatie

Kleding voor vrouwen
De kortere rokjes hadden ook een praktische functie. De kortere rokken maakten het mogelijk om vrijer te kunnen bewegen en te dansen. Zo ontstond ook de flapperdress, een jurk die je ook kunt zien in de Great Gatsby film.

In die tijd waren de jurken vooral recht toe recht aan en eenvoudig van snit. Geen wijd uitlopende rokken of hele strakke jurken die rondom het lichaam sloten want dan zou je te veel vormen zien maar makkelijk zittende soepele jurken of rokken.

Dus mocht je nu in de kast nog een jurkje hebben hangen met een eenvoudige snit net boven of onder de knie en je zoekt daar wat asseccoires bij zoals een boa, grote kralen kettingen, misschien een klein hoedje, schoentjes met een hakje en een riempje over de voorvoet of juist ballerina's. Lange handschoenen dan kom je al een heel eind.

Kleding voor mannen

De herenmode in de jaren '20 blonk niet uit in diversiteit. Op foto's uit die tijd zie je vooral mannen die hetzelfde aan hadden. Veelal was dat een smoking voor de feesten maar ook drie-delig pak werd veel gedragen. Dus heb je in de kast een smoking hangen dan kun je die zeker voor de avond aantrekken. Lukt dat niet dan heb je misschien nog een pak in de kast hangen en kun je er een drie-delig pak van maken door er een gilet onder te dragen. Mocht je nu denken hier in de tropen is me dat te warm. een katoenen pantalon met een wit of lichtblauw overhemd een kleurrijke stropdas met pochet en gilet en je bent helemaal in stijl.