• Doel OB 2017 (50%): Medische reizen Sinar Pelangi

Doel OB 2017 (50%): Medische reizen Sinar Pelangi

“Kinderen helpen met een lichamelijke handicap wanneer de ouders geen geld hebben voor medische hulp en onderwijs bieden in een stabiele omgeving aan kinderen die niet meer bij hun ouders wonen.”

Dat is de missie van Sinar Pelangi, een polikliniek en rehabilitatiecentrum in Jakarta voor gehandicapten. Sinar Pelangi bestaat sinds 1992 en wordt geleid door Zuster Andre. Vanuit heel Indonesië komen gehandicapte jongeren of kinderen die medische zorg nodig hebben naar Sinar Pelangi. Indien nodig kunnen patiënten worden geopereerd en kunnen ze in de tussentijd op Sinar Pelangi verblijven. Alle jongeren die aanwezig zijn gaan naar school of leren een vak. Tegelijkertijd is Sinar Pelangi ook een opvanghuis voor kinderen die niet meer terug kunnen naar hun ouders of die geen ouders meer hebben. Ook verzorgt Sinar Pelangi medische reizen naar buitengebieden om die jongeren te bereiken die niet de middelen hebben om naar Jakarta te reizen.

“Daar worden op locatie hazenlip- en opengehemelteoperaties gerealiseerd. Maar er vinden ook hersteloperaties plaats voor brandwonden, waterhoofden, klompvoeten en enkele andere ingrepen. Sinar Pelangi neemt hiervoor een professioneel team van artsen en verpleegkundigen mee. Voorafgaand aan de reis gaat Zuster Andre eerst naar deze gebieden om een inschatting te maken van de werkzaamheden en van het aantal patiënten dat ook daadwerkelijk geopereerd kan worden. Enkele weken later volgt dan de operatiereis.

Geholpen worden door Sinar Pelangi betekent voor deze kinderen niet alleen simpelweg toegang tot operaties die in Nederland vrij eenvoudig zijn, maar de impact gaat veel, veel verder. Het betekent dat kinderen weer normaal kunnen bewegen als hun klompvoet is hersteld of simpelweg normaal kunnen eten als ze geen open gehemelte meer hebben. Ook betekent het voor kinderen dat ze een normaal sociaal netwerk kunnen opbouwen, met een eerlijke kans op een mooie toekomst.

Deze reizen vinden ongeveer 1-2 keer per jaar plaats en kosten gemiddeld 130 miljoen IDR. Per reis worden rond de 30 kinderen geholpen.

Sponsor een operatie en geef een kind een toekomst