• Herdenking einde WOII op het ereveld Menteng Pulo

Herdenking einde WOII op het ereveld Menteng Pulo


Op 15 augustus 2017 vormde het Nederlands ereveld Menteng Pulo te Jakarta zoals gebruikelijk de passende omlijsting voor de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ruim 60 belangstellenden, voornamelijk afkomstig uit de Nederlandse gemeenschap, woonden de plechtigheid bij.

Na de heer van de Rijdt werd eerst het Adagio in G Minor (Albinoni) gespeeld. Vervolgens nam de tijdelijk zaakgelastigde, de heer Ferdinand Lahnstein het woord. Deze schetste in zijn toespraak een brug tussen de herdenking in Den Haag bij het Indisch Monument en de herdenking op het ereveld Menteng Pulo en tevens tussen het verleden en het heden. Hij hoopte dat wij meer van het verleden zouden leren en er meer verdraagzaamheid zou zijn.

Na een stille tocht over het ereveld werd de herdenkingsceremonie voortgezet bij het vlaggenmonument. Na het signaal Last Post werd er eerst een minuut stilte gehouden en vervolgens het Wilhelmus gespeeld. Tijdens het Wilhelmus werd de Nederlandse Vlag in top gehesen. Daarna werden er vier kransen gelegd bij dit monument. De heer Lahnstein legde de eerste krans namens het Koninkrijk der Nederlanden. De defensieattaché, kolonel Rene Pals legde de tweede krans namens het Ministerie van Defensie, terwijl de heren Frank van Gelder en kapitein (Koninklijke Marechaussee) Gerard van Heerwaarde de derde krans legden namens de Stichting Herdenking 15 augustus 1945.Tenslotte legde dhr van de Rijdt de laatste krans namens de  Oorlogsgravenstichting.

De kransleggingsceremonie werd afgesloten door het spelen van het signaal Reveille door de 2 trompetisten van de Indonesische marine, waarna alle aanwezigen bloemen kregen uitgereikt om neer te leggen bij individuele graven. Bij het vallen van de duisternis kwam een eind aan de stemmige herdenking.