• Hoe gaat het met ?

Hoe gaat het met ?

Nu we verspreid zijn over de wereld en niet kunnen bijkletsen tijdens de DNC-borrels en andere evenementen, zijn we erg benieuwd hoe het met de leden gaat. Waar is iedereen? Wat zijn de gevolgen van de pandemie? We spreken met Nanya Burki en Leontien van Hekken-Oostrom. 


Hoe is het bij jou - ben je in Jakarta samen met je gezin, zijn jullie samen ergens anders of zijn jullie opgesplitst?

Nanya: “Wij zijn als gezin (Jetse, Nanya en Amélie) in Jakarta gebleven. Eigenlijk om de simpele reden dat we ons hier thuis voelen.”

Leontien: “Ik ben na de oproep van BuZa met onze meiden naar Nederland gegaan. Pieter zit nog, met de katten, in Jakarta.”

Hoe ziet jullie dag eruit nu de uitjes beperkt zijn?Nanya: “De weekdagen zijn gevuld met work from home, home learning en voor elkaar zorgen. Ik geniet van de quality time met ons gezin. Reistijd valt weg en maakt ruimte voor onthaasten. We hoeven de deur niet uit om lekker buiten te zijn, dat is boffen. De weekenden voelen dan ook als vakantie.”

Leontien: “We hadden gelukkig ons huis in Nederland nog met een mooie tuin aan het water. Daar genieten we extra veel van nu het lekker voorjaarsweer is. De meiden, met name Sofie, besteden veel tijd aan school. Ik help ze daar natuurlijk bij.”

Wat doe je om in beweging te blijven?

Nanya: “De sportschool (F45) is direct overgegaan tot online lessen, zo ontzettend blij mee!”

Leontien: “Ik loop een paar keer per week hard. We wonen vlak bij een groot park. Lekker even de open ruimte opzoeken.”


Wat heeft het voor gevolgen voor jullie bedrijf, project, NGO of werk?

Nanya: “Ook het onderwijs wordt wereldwijd flink geraakt, met als gevolg een daling in internationale studentenmobiliteit en daarmee grote gevolgen voor de internationalisering.”

Leontien: “Pieter is nog in Jakarta omdat er nog een aantal projecten lopen. Je merkt wel de grote verschillen tussen Nederland en Indonesië. Thuiswerken is niet gebruikelijk in Indonesië. Dat brengt weer wat uitdagingen met zich mee voor het kantoorpersoneel.”


Wat mis je het meest van het ’normale’ leven in Jakarta?

Nanya: “Het échte contact met collega’s, vrienden en familie mis ik het meest. Online contact is mooi, maar ook beperkt.”

Leontien: “De meiden missen het zwembad en de katten heel erg. Ik mis het gewone huiselijk leven. We zijn nu vier weken in Nederland en als ik koffie voor mezelf maak, pak ik nog steeds 2 lepeltjes, stom hè.”


Heb je tips voor de leden (goede bezorgdienst van eten/goedkope alcohol etc)?

Nanya: “Lang leve alle online bezorgdiensten! Besteltips voor wijn: RAM wine store (+62 877-7611-1373) of Mitra Wine (mitrawine@gmail.com). Jangan lupa: een extra tip of maaltijd voor de gojek driver wordt enorm gewaardeerd.”

Leontien: “Het is super om te zien dat de horeca in Woerden bijna klakkeloos is overgeschakeld naar afhaal of bezorging van eten. Dat was in Jakarta natuurlijk al goed geregeld.”


Hoe zie jij Jakarta na de pandemie?

Nanya: “Ondanks de fysieke afstand is er een gevoel van samenhorigheid. Zo zijn we hechter dan ooit met de compound bewoners. Delen verhalen en koken voor elkaar. Ik hoop dat dit blijft, ook als corona voorbij is.”

Leontien: “In Nederland zal de intelligente lockdown voorbij zijn, nog wel social distancing vermoed ik. In Jakarta zal de schade van Corvid-19 niet te overzien zijn, mede omdat de cijfers niet betrouwbaar zijn. In Indonesië speelt daarnaast natuurlijk ook nog de recente piek van dengue gevallen mee. Dat maakt het voor de medische zorg niet eenvoudiger.”